[SOLVED] Constant BSOD after upgrading to ZEN 2 (3700x) Windows 10

Page 2 - Seeking answers? Join the Tom's Hardware community: where nearly two million members share solutions and discuss the latest tech.
Status
Not open for further replies.
Oct 3, 2019
22
2
15
0
@Colif Hi, I've run driver verifier and noticed the system booted slower anyway right after booting within 10 seconds i got BSOD - logi_joy_vir_hid.sys and logi_joy_bus_enum.sys I assumed these are for joystick so I just booted to safe mode and deleted them from drivers folder ( link to the files here - https://filebin.net/9od25xq3infw95ho ) now I don't see them in driver verifier list so i assume these drivers won't load anymore.

minidump - https://filebin.net/ji2t6yb6i2jojfix

Weird thing was that i got a total of 4 crashes but only 2 gave BSOD. 1st was bsod then 2nd and 3rd time it just restarted as if someone clicked the RESET button, 4th was bsod.

Here's the screenshot of drivers list - View: https://imgur.com/a/eGpJMPg

I'll tick NVIDIA and AMD drivers if there's no crash for those ticked within an hour.

Edit - Just restarted the system worked fine for 10 mins and then opened HWINFO64 and got BSOD module: hwinfo64a.sys

dump - https://filebin.net/sjiqrsu6va607qhd so now I'm gonna untick this one and continue.

Edit 2 - System couldn't even boot. While loading windows it kept resetting itself until the windows started auto recovery.
 
Last edited:

gardenman

Admirable
Herald
I ran the dump files through the debugger and got the following information: https://pste.eu/p/4U4o.html
File information:101419-23671-01.dmp (Oct 14 2019 - 10:45:43)
Bugcheck:SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M (1000007E)
Probably caused by:memory_corruption (Process: System)
Uptime:0 Day(s), 0 Hour(s), 00 Min(s), and 55 Sec(s)

File information:101419-16687-01.dmp (Oct 14 2019 - 10:32:42)
Bugcheck:DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION (C4)
Driver warnings:*** WARNING: Unable to verify timestamp for logi_joy_vir_hid.sys
Probably caused by:memory_corruption (Process: System)
Uptime:0 Day(s), 0 Hour(s), 00 Min(s), and 45 Sec(s)
This information can be used by others to help you. I can't help you with this. Someone else will post with more information. Please wait for additional answers. Good luck.
 

PC Tailor

Distinguished
Herald
From second dump file in @gardenman 's post:

Rich (BB code):
STACK_TEXT:
ffff868d`a80e6078 fffff802`4437f6e3 : 00000000`000000c4 00000000`00002000 fffff802`43471a14 00000000`00000000 : nt!KeBugCheckEx
ffff868d`a80e6080 fffff802`43d3972b : fffff802`43e3d878 00000000`00002000 fffff802`43471a14 00000000`00000000 : nt!VerifierBugCheckIfAppropriate+0xdf
ffff868d`a80e60c0 fffff802`44376b98 : 00000000`594f4a4c fffff802`43e3d878 fffff802`43471a14 ffffe209`0a67fad0 : nt!VfReportIssueWithOptions+0x103
ffff868d`a80e6110 fffff802`443836c2 : 00000000`00000000 ffffe209`0dc509b0 00000000`0000003f ffffe209`00000010 : nt!VfCheckPoolType+0x90
ffff868d`a80e6150 fffff802`43471a14 : ffffe209`0dc509b0 ffffe209`0dc509b0 ffff868d`a80e61a8 00000000`00000000 : nt!VerifierExAllocatePoolWithTag+0x62
ffff868d`a80e61a0 ffffe209`0dc509b0 : ffffe209`0dc509b0 ffff868d`a80e61a8 00000000`00000000 ffffe209`0c7b4350 : logi_joy_vir_hid+0x1a14
ffff868d`a80e61a8 ffffe209`0dc509b0 : ffff868d`a80e61a8 00000000`00000000 ffffe209`0c7b4350 fffff802`434751fd : 0xffffe209`0dc509b0
ffff868d`a80e61b0 ffff868d`a80e61a8 : 00000000`00000000 ffffe209`0c7b4350 fffff802`434751fd ffffe209`0dc509b0 : 0xffffe209`0dc509b0
ffff868d`a80e61b8 00000000`00000000 : ffffe209`0c7b4350 fffff802`434751fd ffffe209`0dc509b0 ffffe209`0dc509b0 : 0xffff868d`a80e61a8
Apr 02 2018logi_joy_vir_hid.sysLogitech Joystick driver

Just prior to verifier calling an issue - and which would go back to one of the drivers identified earlier too.

You can likely find software download from here: https://www.logitech.com/en-gb
Alternatively, disable it with Autoruns and see if issue persists.

only query is the symbol problem it outlines - which not sure if it is pdb related or memory corruption potentially causing a bit of a nuisance.
 
Reactions: mep121
Oct 3, 2019
22
2
15
0
@PC Tailor I'm running the latest version of G HUB but those joy drivers causing BSOD and I can't really give up on G HUB because it's the only way to configure keys/macros so i just deleted those joy drivers file. I'll see what I can do with Autoruns.

@Colif I've run driver verifier for well over 8 hours now without any crash. Only Nvidia drivers left which I'll do in an hour.
View: https://imgur.com/a/UenHToD


So far only logi_joy and hwinfo64a.sys caused BSOD within seconds.

Edit- PC won't boot with nvidia drivers selected same thing which happened earlier pc kept resetting itself while loading windows right after post screen. Not sure if that's normal. It's the latest driver btw.
 
Last edited:

Colif

Win 10 Master
Moderator
Edit- PC won't boot with nvidia drivers selected same thing which happened earlier pc kept resetting itself while loading windows right after post screen. Not sure if that's normal. It's the latest driver btw.
that doesn't sound normal to me.

I don't know why you think the latest Nvidia drivers match a GTX 980. I would be more inclined to run DDU and run windows update afterwards and let Microsoft find drivers for it, they likely to be more stable (they older drivers from Nvidia) - https://forums.tomshardware.com/faq/how-to-perform-a-clean-install-of-your-video-card-drivers.2402269/

I have a 980 as well, I haven't used new drivers from Nvidia all year. I see lots of people with errors with them though.

What is difference between G Hub & LGS? reddit link Can't you use LGS anymore? Notices its replaced LGS and he is a little behind. More color schemes on my G910... weee
 
Last edited:
Oct 3, 2019
22
2
15
0
that doesn't sound normal to me.

I don't know why you think the latest Nvidia drivers match a GTX 980. I would be more inclined to run DDU and run windows update afterwards and let Microsoft find drivers for it, they likely to be more stable (they older drivers from Nvidia) - https://forums.tomshardware.com/faq/how-to-perform-a-clean-install-of-your-video-card-drivers.2402269/

I have a 980 as well, I haven't used new drivers from Nvidia all year. I see lots of people with errors with them though.

What is difference between G Hub & LGS? reddit link Can't you use LGS anymore?
Sorry, i forgot to mention that I have upgraded to RTX 2070 super yesterday before running the driver verifier. So since yesterday no crashes but I can't boot windows if i tick nvidia drivers in verifier everything else works fine without crash.

I have removed G HUB and installed LGS but it also has joy_virtual drivers which i managed to remove using Autorun so far no crash.
 

Colif

Win 10 Master
Moderator
they are going to be the newest drivers so maybe the problem is the hardware and not the drivers themselves?

At least G Hub isn't displaying at my screens native value (4k) as I needed a microscope to read LGS (funny how we swapped directions)
 
Oct 3, 2019
22
2
15
0
they are going to be the newest drivers so maybe the problem is the hardware and not the drivers themselves?

At least G Hub isn't displaying at my screens native value (4k) as I needed a microscope to read LGS (funny how we swapped directions)
So my gpu is the problem? idk i'm so confused right now... I thought it was G HUB causing issue so i removed it today.... I've been gaming since yeaterday no crash so far.

Edit - So i tried to run driver verifier on my other stable intel system which has gtx 980 (driver 436.15) started verifier.exe and there was only one driver related to NVIDIA named - nvlddmkm.sys however there's 4 drivers in my main system with rtx 2070s anyway so i ran the test with nvlddmkm.sys ticked and it booted up just fine no crash bsod.

Now i tried the same with just one driver ticked nvlddmkm.sys on my main system here's the ss View: https://imgur.com/a/uKVTvez
and as expected the system booted just fine so I'm not sure which one or the other three drivers caused my system to not boot while all 4 of them ticked the last time i tried...... I guess/hope my gpu is fine. I will be running it today and hope system doesn't crash : )
 
Last edited:

Colif

Win 10 Master
Moderator
the new drivers are way more likely to work fine with a 2070 compared to the 980. Its possible it was the combo of new drivers and gtx 980 that was causing BSOD.

G Hub may also be a problem, sometimes you find one problem just to have to solve another :)
 
Reactions: mep121
Jul 23, 2019
10
2
25
1
I know you did say in post its fixed but if not

I would say your ram is the culprit here. I have the same ram module and i have same problem. Setting cstate to off and power typical to idle decreases the crash. What i found to be more effective is setting i think in windows power profile to Ryzen optimized if you installed chipset driver from MB website . Not sure

I use Linux. This happens on all Linux(Multi distro and multi kernel) what seems to fix is setting CPU scaling governor to performance, Which runs my 3600 at 3.8 and up GHz. Crash/freeze do happen once in a week which i think is not related to this.
 
Last edited:
Reactions: mep121
Oct 3, 2019
22
2
15
0
I know you did say in post its fixed but if not

I would say your ram is the culprit here. I have the same ram module and i have same problem. Setting cstate to off and power typical to idle decreases the crash. What i found to be more effective is setting i think in windows power profile to Ryzen optimized if you installed chipset driver from MB website . Not sure

I use Linux. This happens on all Linux(Multi distro and multi kernel) what seems to fix is setting CPU scaling governor to performance, Which runs my 3600 at 3.8 and up GHz. Crash/freeze do happen once in a week which i think is not related to this.
Hi, I believe my issue is really fixed because I haven't had any crash yet and I think it's just bios or software compatibility issue but I could be wrong.

So here's what i did -

c-state - Enabled
power supply idle control - Auto
Overclocked the ram - 3600 @1.36v 17-16-16-32
-Offset - 0.50


And I disabled core performance boost so now my system doesn't jump from 1v to 1.5 volt every time I move my mouse : D this helps with temps overall and yes I do lose some performance but it's not noticeable.

I have made OC profiles in Ryzen Master. 1st 4000 @1.2v and 2nd 4200 @1.36
Default - 3600 @0.95xxvolts

FPS difference isn't that bad compared to temps

everything STOCK while gaming the temp usually goes above 60c with voltage around 1.356-1.45 @4200~

with core performance boost disabled temps under 45c @3600 0.95v

OC profiles -
4000 @1.2v 52c
4200 @1.36 58c
from 4ghz to 4.2 there's really no fps improvement tried many games so i just toggle 4ghz oc while gaming.

Been more than a week without any crash.
 
Reactions: gibz85
Jul 23, 2019
10
2
25
1
Hi, I believe my issue is really fixed because I haven't had any crash yet and I think it's just bios or software compatibility issue but I could be wrong.

So here's what i did -

c-state - Enabled
power supply idle control - Auto
Overclocked the ram - 3600 @1.36v 17-16-16-32
-Offset - 0.50


And I disabled core performance boost so now my system doesn't jump from 1v to 1.5 volt every time I move my mouse : D this helps with temps overall and yes I do lose some performance but it's not noticeable.

I have made OC profiles in Ryzen Master. 1st 4000 @1.2v and 2nd 4200 @1.36
Default - 3600 @0.95xxvolts

FPS difference isn't that bad compared to temps

everything STOCK while gaming the temp usually goes above 60c with voltage around 1.356-1.45 @4200~

with core performance boost disabled temps under 45c @3600 0.95v

OC profiles -
4000 @1.2v 52c
4200 @1.36 58c
from 4ghz to 4.2 there's really no fps improvement tried many games so i just toggle 4ghz oc while gaming.

Been more than a week without any crash.

Thank you, This helped a lot.
I disabled core boost, Enabled CPU scaling all is good. Overclocked cpu to 4Ghz still stable.

Now.
  1. Core Boost - Disabled
  2. Cstate - Enabled
  3. Power Idle - Low
  4. Ram - 3200Mhz(above that some steam opengl games quit in middle)
  5. CPU - 4 Ghz(with scaling enabled)
Pretty damn stable. If i boot a Livecd before it would hang within few minute , Now its not. I kept it on for a day with full stress test and idle test still no freezes. This problem had me so frustrated/angry for going ryzen way. I have been struggling with this for months until i found out the scaling cpu to performance mode was making everything stable. Now you findings are much better, I Should have pieced this together while AMD was having problem with boost frequency lately and trying to fix things with agesa kinda frequent update.
 
Reactions: mep121
Status
Not open for further replies.

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS