Question Line in Not Working! Win 10 1909

orealius

Prominent
Mar 26, 2018
18
0
510
0
Win 10 1909 / Audigy FX SoundBlaster Line in NO AUDIO

Can't be sure, but it seems since the November update (1909) the LINE IN of my new audio card is not working. This is a replacement for a similar card that developed the same problem. We've tried uninstalling all Creative software and reinstalling the latest drivers. Checked all input sources etc. The audio output is fine. Like I say, it is just a sense that this started with the 1909 update, but can't be sure. I'm afraid that Microsoft is going to tell me to reset the O.S. which will be a time consuming measure with no guarantee of success, so any suggestions are very welcome!

Also, if all fails, is there an external USB sound card that would give me recordable audio that anyone might know of?

Thanks
 

Ralston18

Titan
Moderator
Have you tried another known working audio cable? Sometimes just a different "fit and feel" to the plug will make a difference.

Take a close look around the audio port - make sure that there is no metal to metal contact being made. Inside or out.

Also look at how the card is seating - ensure that it is fully, firmly, and squarely in place.

Try running the built-in Windows 10 troubleshooters - the troubleshooters may find and fix something.

Lastly, right click the small speaker icon normally located in the lower right screen corner.

There will be (should be) a 4 item menu list that in turn leads to all sorts of windows, tabs, and properties.

Work your through everything. First just to check things and see if all is as expected. Then secondly to make a configuration change that appears warranted.

Change only one thing at a time and keep notes in case you need to undo a change.
 

orealius

Prominent
Mar 26, 2018
18
0
510
0
Thank you....We've tried all your suggestions. The only suspicious thing is the trouble shooter shows: "Generic Audio Driver".....Detected. I also ran the troubleshooter for the Line-IN and I get "troubleshooter cannot identify the problem.
 

orealius

Prominent
Mar 26, 2018
18
0
510
0
Figured it out. Thanks to Microsoft's totally unintuitive updates you have to turn on MICROPHONE options in Privacy settings to enable LINE_IN!!! That make s a lot of sense doesn't it. Only took me all day!!!
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS