Question M.2 boot drive, crashes then restarts in EFI Shell - help needed

Ollington

Honorable
Sep 1, 2014
3
0
10,510
0
So I recently purchased a Sabrent Rocket 4.0 1TB M.2 SSD to replace my boot drive.

I cloned my previous boot drive onto it, and it was working very well. Over the past couple of days I have run into an issue:

- When I close many windows sequentially, they all stop responding, then my PC seizes and powers itself off, I then turn it back on, it loses the drive and boots into EFI shell. I reboot again, and my PC works as normal again, detects the drive and boots into windows as usual.

My specs are:
CPU:
i5-4690K @ 4.2GHz
Motherboard: MSI Gaming 5 Z97
RAM: 4x4GB sticks of Corsair XSM3 1600MHz DDR3 (OC@1800MHz)
GPU: PowerColor Red Dragon RX 5700 XT (stock)
Boot Drive: 1x Sabrent Rocket 4.0 1TB M.2
Secondary Drive: 1x Samsung 850 EVO 500GB SSD
Tertiary Drive: 1x Western Digital Blue 1TB 5200rpm
PSU: Corsair GS700 PSU
Windows Build: Windows 10 Pro 20H2 19042.746

Any help/thoughts would be greatly appreciated, as I am really frustrated with the idea I might have to exchange this drive for another and repeat the cloning process...

If you need any more information let me know.

Thanks!
 

Bob.B

Prominent
Feb 8, 2021
565
62
490
8
So I recently purchased a Sabrent Rocket 4.0 1TB M.2 SSD to replace my boot drive.

I cloned my previous boot drive onto it, and it was working very well. Over the past couple of days I have run into an issue:

- When I close many windows sequentially, they all stop responding, then my PC seizes and powers itself off, I then turn it back on, it loses the drive and boots into EFI shell. I reboot again, and my PC works as normal again, detects the drive and boots into windows as usual.

My specs are:
CPU:
i5-4690K @ 4.2GHz
Motherboard: MSI Gaming 5 Z97
RAM: 4x4GB sticks of Corsair XSM3 1600MHz DDR3 (OC@1800MHz)
GPU: PowerColor Red Dragon RX 5700 XT (stock)
Boot Drive: 1x Sabrent Rocket 4.0 1TB M.2
Secondary Drive: 1x Samsung 850 EVO 500GB SSD
Tertiary Drive: 1x Western Digital Blue 1TB 5200rpm
PSU: Corsair GS700 PSU
Windows Build: Windows 10 Pro 20H2 19042.746

Any help/thoughts would be greatly appreciated, as I am really frustrated with the idea I might have to exchange this drive for another and repeat the cloning process...

If you need any more information let me know.

Thanks!
Guess..................bios/chipset driver/management engine driver.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS