Question Multiple random BSODs. Cant find what is causing it.

kevindsouza113

Commendable
May 3, 2018
56
2
1,535
0
My pc spec:
PCPartPicker Part List: https://pcpartpicker.com/list/wV77rV

CPU: AMD Ryzen 7 3700X 3.6 GHz 8-Core Processor
Motherboard: Gigabyte X570 AORUS ULTRA ATX AM4 Motherboard
Memory: G.Skill Trident Z RGB 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3600 CL17 Memory
Storage: Crucial MX500 250 GB 2.5" Solid State Drive
Storage: Crucial MX500 1 TB 2.5" Solid State Drive
Storage: Seagate Barracuda Compute 2 TB 3.5" 5400RPM Internal Hard Drive
Video Card: NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER 8 GB Founders Edition Video Card
Case: NZXT H500 ATX Mid Tower Case
Power Supply: Corsair RM (2019) 750 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply
Case Fan: ARCTIC P12 56.3 CFM 120 mm Fan
Case Fan: ARCTIC P12 56.3 CFM 120 mm Fan
Case Fan: be quiet! Pure Wings 2 65.51 CFM 120 mm Fan
Case Fan: be quiet! Pure Wings 2 65.51 CFM 120 mm Fan
Monitor: LG 22MP68VQ-P 21.5" 1920x1080 60 Hz Monitor

Got multiple BSODs at random today when I turned on my PC. Posted and booted to windows just fine. After few mins started getting BSODs today randomly. Didnt matter if I was at load or idle. There were a couple of BSOD errors but three errors were most common:
ntoskrnl.exe - PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (this one happened multiple times)
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED - NETIO.SYS (happened multiple times)
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (happened few times)
UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (few times again)

uploading minidumps i saved:
https://drive.google.com/drive/folders/1Lj1Cb_slaCspiSFOEnGTybliIBoZGhVH?usp=sharing

The PC was working fine for the past 10 months now. No issues while gaming, idle, browsing or whatsoever.
Some signs of problems started a day or two back when the screen turned off and on two times while the PC was still on. Like as if the monitor lost signal. Happened only at that point and never again. I assumed it must be something due to the wiring in my house because when a switch is flicked around the house, the same happens.
Then the next day, the PC took two attempts to boot to windows, posts at first attempt. This happened randomly, happens one day then, didn't happen another day and then today happened again. Once booted successfully into windows, I was not able to produce that occurrence again no matter how many times I boot or restart.

Also something weird I have noticed, sometimes when I plug in my xbox controller via the USB cable into a usb port, The RGB lights of my RAM resets to RED and RGBfusion restarts with a SMBCtrl error in event viewer. This was ongoing but caused no problems at all with stability.

So far I have tried doing a memtest86. Its going on currently with both RAM Sticks installed 3 passes in no errors, currently on the last pass with no errors so far. Will be checking memtest and if PC Crashes with one stick at a time.
Also planning to do a clean reinstall of windows just to know if it was a driver/software side issue or not. Nothing much done other than that. Kinda clueless as to how to approach troubleshooting this problem.

Need to figure out what's causing these problems. Is it hardware related or just some driver problems? Any help is greatly appreciated
 

iiSlashr

Prominent
Mar 10, 2019
270
28
740
8
You could always try to remove one stick at a time and test each one, if one of them works the other is the problem. That page fault error is commonly caused by faulty RAM or an aborted Windows/Driver update.
 

Colif

Win 10 Master
Moderator
NETIO.SYS = a windows driver (built into system)< it is related to Internet usage so try updating LAN drivers.

either these https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ULTRA-rev-10/support#support-dl-driver-lan

or the WIFI - https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ULTRA-rev-10/support#support-dl-driver-wlanbt

which ever you use.

I will ask someone to convert the dumps for the other errors.

no point running memtest with 2 sticks in, if you get an error you don't know which stick is cause. Better to run with 1 at a time. If both pass then run both, to test dim slots. But only once you know ram is good.

I would suggest Gigabyte App Center but having looked at it earlier (I have an X570 elite) it only updates apps... which is not really helpful. Hopefully dumps show driver to blame (miracles can happen).

It would be odd if ram is cause after PC ran for 10 months fine. More likely software.

ntoskrnl was likely what crashed but hardly ever the cause. Its the windows kernel, if it was corrupt windows wouldn't work. It is involved in almost all operations of PC so it is easy to blame when its asked to do stuff its not supposed to.

DO you have version F30 of bios? and latest chipset drivers?
 

kevindsouza113

Commendable
May 3, 2018
56
2
1,535
0
NETIO.SYS = a windows driver (built into system)< it is related to Internet usage so try updating LAN drivers.

either these https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ULTRA-rev-10/support#support-dl-driver-lan

or the WIFI - https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ULTRA-rev-10/support#support-dl-driver-wlanbt

which ever you use.

I will ask someone to convert the dumps for the other errors.

no point running memtest with 2 sticks in, if you get an error you don't know which stick is cause. Better to run with 1 at a time. If both pass then run both, to test dim slots. But only once you know ram is good.

I would suggest Gigabyte App Center but having looked at it earlier (I have an X570 elite) it only updates apps... which is not really helpful. Hopefully dumps show driver to blame (miracles can happen).

It would be odd if ram is cause after PC ran for 10 months fine. More likely software.

ntoskrnl was likely what crashed but hardly ever the cause. Its the windows kernel, if it was corrupt windows wouldn't work. It is involved in almost all operations of PC so it is easy to blame when its asked to do stuff its not supposed to.

DO you have version F30 of bios? and latest chipset drivers?
No I will be doing a clean reinstall of all my drivers to the latest version right now and a bios update. But the system is already much more stable. No crashes while light browsing and idle anymore. Did some disk repair with chkdisk commands and sfc scannow in cmd and after memtest/windows memory diagnostics. I will be doing more stability tests with cinebench.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS