Question Random Kernel Power 41 error while gaming

Aug 1, 2022
2
0
10
0
Hi,
I am experiencing this issue where my system would just randomly restart while gaming. Upon inspecting Event Viewer I see several kernel power 41 errors with code 63.
Log Name: System
Source: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Date: 02-Aug-22 12:34:43 AM
Event ID: 41
Task Category: (63)
Level: Critical
Keywords: (70368744177664),(2)
User: SYSTEM
Computer: DESKTOP-FGDI98U
Description:
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>8</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2022-08-01T19:04:43.4322555Z" />
<EventRecordID>2897</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>DESKTOP-FGDI98U</Computer>
<Security UserID="S-1-5-18" />
</System>
<EventData>
<Data Name="BugcheckCode">0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
<Data Name="SleepInProgress">0</Data>
<Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
<Data Name="BootAppStatus">0</Data>
<Data Name="Checkpoint">0</Data>
<Data Name="ConnectedStandbyInProgress">false</Data>
<Data Name="SystemSleepTransitionsToOn">0</Data>
<Data Name="CsEntryScenarioInstanceId">0</Data>
<Data Name="BugcheckInfoFromEFI">false</Data>
<Data Name="CheckpointStatus">0</Data>
<Data Name="CsEntryScenarioInstanceIdV2">0</Data>
<Data Name="LongPowerButtonPressDetected">false</Data>
</EventData>
</Event>



My Build :
-- Gtx 1660 super
-- Asrock B450 steel legend
-- Cooler Master MWE550 PSU
-- Ryzen 5 3600
--M.2 crucial SSD
-- Sata 500gb SSD
-- 1tb Seagate HDD
-- 8gb x2 Gskill Ripjaws 3200


Things I Have Tried :
-- Clean installation of Windows 10
-- Installation of basic drivers for Mobo CPU GPU
-- Did all the power plan settings
-- Sfc /scannow
-- Updated Bios
-- Reseated My CPU along with all the connectors
-- Disabled all overclock
-- Ran all occt tests with no errors with 2 exceptions where it blacked out and booted again. Ran all tests 5 times over with no problems whatsoever.
-- Ran memtest with no errors

The problem only comes up when Gaming, it would run fine for 3-4 hours and would just black screen before booting up normally without BSOD or any errors. Once the issue comes up it gets way more frequent with black screens every 5 mins or so. All my temps were fine while running benchmarks.

Any help is much appreciated.
Shashank.
 

Lutfij

Titan
Moderator
Welcome to the forums, newcomer!

Cooler Master MWE550 PSU
How old is the PSU in the build?

Clean installation of Windows 10
Where did you source the installer for your OS?

Updated Bios
Stating the BISO version helps us two fold as opposed to stating latest.

Asrock B450 steel legend
So you have the ATX version of the board? There's an matx version as well, asking for clarity.

Use Crucial's app to see if you have any firmware updates pending on the Crucial SSD. As for the other SSD, make and model?
 
Aug 1, 2022
2
0
10
0
Thanks for your reply!
I am fairly new to troubleshooting and seek guidance , Im sorry being imprecise.
The PSU in question is around 3 years old just like everything else in the build. SSD's are in abundance in my house and I had a sata ssd from some PUNTA brand lying around which im currently using to boot and it gives me same error. My motherboard is the ATX version and bios is P4.30. I downloaded the media creation tool from the windows website.
Thanks a Ton!
 

ASK THE COMMUNITY